Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Den Ham. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 10 september t/m 22 januari 2023
Oekraïne: het pad naar Vrijheid

Oekraïne: het pad naar Vrijheid

Noorderlicht en de Akerk presenteren van september tot december 2022 een tentoonstelling over Oekraïense fotografie van 1970 tot nu. Je ziet een land dat ingeklemd is tussen de twee grootmachten Rusland en EU/NATO, die er zich beiden laten gelden. Het werk is gemaakt door Oekraïense fotokunstenaars en fotojournalisten die in eigen land wonen en werken. Vanaf het moment waarop de beeldtaal in het land zich begint te bevrijden van het opgelegde juk van de Sovjet-Unie, tot de oorlog van nu die elke fotograaf in Oekraïne tot oorlogsfotograaf heeft gemaakt, maken Oekraïense fotografen in deze tentoonstelling pijnlijk duidelijk hoe kunst tegelijkertijd autonoom is en een spiegel van de turbulente samenleving waarin zij tot stand komt.

Van de Sovjet-Unie en de val ervan, tot de Oranje revolutie, de Maidan protesten en de huidige oorlog: het politieke klimaat in Oekraïne is altijd beladen geweest en dat zien we terug in het werk van haar kunstenaars. In de tentoonstelling zal dan ook werk te zien zijn dat reflecteert op de huidige oorlog die ons in het Westen compleet overviel; na twee wereldoorlogen hadden we toch genoeg ellende meegemaakt om nooit meer een bloedige strijd op Europees grondgebied te willen voeren?

We zien werk van bekende en minder bekende fotografen, van jonge talenten tot aan kunstenaars uit het canon van de Oekraïense fotografie. Deze tentoonstelling is een eerste aanzet om de aandacht voor de internationaal nog nauwelijks bekende Oekraïense fotografie te vergroten.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Woensdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 12:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00
Lees meer
Zondag 25 september t/m 18 december 2022
Fototentoonstelling 5 jaar Jazz in Feerwerd

Fototentoonstelling 5 jaar Jazz in Feerwerd

Jazz in Feerwerd is vijf jaar actief. Deze tentoonstelling bevat een foto reeks van de concerten die in de afgelopen vijf jaar hebben plaats gevonden, met voornamelijk foto’s van onze huisfotograaf Jan Tempel.

Locatie Feerwerd: Valgeweg 3
Donderdag 24 november t/m 17 december 2022
Ankers op het droge

Ankers op het droge

Herinneringen, verhalen en symboliek

Waarom leggen mensen een anker in hun voortuin? Verhalenfotograaf Caroline Penris raakte nieuwsgierig naar de verhalen van deze mensen. Wat betekent het anker voor hun? ‘Ik belde op goed geluk aan bij mensen in de provincie Groningen en mocht naar prachtige verhalen luisteren. Verhalen van binnenvaartschippers, zeelieden, vissers. Van tattoo op de onderarm tot een metershoog anker in de tuin, van scheepsramp op de Rijn tot een heel klein gouden oorringetje.’ De ankers op het droge bewaren herinneringen, verhalen en symboliek. Caroline Penris legde tien verhalen vast in woord en beeld.

Het boek
De verhalen en de foto’s zijn ook gebundeld in een boek: Ankers op het Droge. Het boek is in te zien en te koop bij de tentoonstelling.

Locatie Klein Wetsinge: Valgeweg 13
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Vrijdag 25 november t/m 27 november 2022
Labyrint Kerk Oosterwijtwerd

Labyrint Kerk Oosterwijtwerd

Het labyrint is een oeroud, over de hele wereld verspreid symbool, een patroon van lijnen die samen een weg naar het midden vormen. Het labyrint kent maar één weg, naar binnen en weer naar buiten. De bedoeling is dat het labyrint rustig en aandachtig belopen wordt. Eerst lijkt de weg direct bij het midden uit te komen, maar voert er dan weer vandaan en moet de hele weg worden gegaan tot het middelpunt. Net als de levensweg gaat de weg van het labyrint nooit in een rechte lijn. Het labyrint in de Mariakerk is geprint op een stuk zeildoek ter grootte van het koor van de kerk. Ieder kan komen lopen. Het is een meditatie-in-beweging. Er ligt informatie voor wie zich er iets meer in wil verdiepen.

Locatie Oosterwijtwerd: Dorpsstraat 29
Tijd 09:00 - 18:00 uur

26

november
Agricola Consort

Agricola Consort

Jong Gronings kamerkoor viert eerste lustrum in Baflo.

Het Agricola Consort viert zijn eerste lustrum met een concert in de Laurentiuskerk in Baflo. Dit kamerkoor uit Groningen bestaat uit overwegend jonge leden die deze middag muziekwerken van o.a. Pachelbel, Händel, Duruflé en Buxtehude ten gehore zullen brengen. Het Agricola Consort werd vijf jaar geleden opgericht door dirigent Jaap de Kok (‘98). Het koor is vernoemd naar Rudolf Agricola die in 1443 geboren werd in Baflo.

Het concert wordt luister bijgezet door middel van twee cantates waarmee het concert zal worden geopend en afgesloten, van respectievelijk Pachelbel en Buxtehude. Muzikale begeleiding zal worden verzorgd door The Northern Consort en onze eigen organist Johan Smit. Laat u verrassen door dit toegewijde, enthousiaste koor!

Entree
0-17 jaar gratis. Vanaf 18 jaar €15,00. Studenten en Vrienden van Agricola €12,50. Aan de deur kost een toegangskaart €17,50. Hapje en drankje inbegrepen.

Locatie Baflo: Kostersgang 8
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang VVK Vanaf 18 jaar €15,00 / Deur €17,50

26

november
The Counterpoints - Il Musicista Itinerante

The Counterpoints - Il Musicista Itinerante

In de donkere maand voor kerst komt barokensemble The Counterpoints naar Groningen voor 3 bijzondere concerten in Eenum, Obergum en Noordlaren. De intieme sfeer van de oude Groninger kerken past perfect bij hun bezetting met blokfluit, viool, cello, klavecimbel en luit. Kom luisteren naar de mooiste kamermuziek van o.a. Corelli, Händel, Purcell en onbekende componisten als Oswald en Geminiani!

Het programma Il Musicista Itinerante neemt je mee op ‘Grand Tour’ met muzikanten uit de achttiende eeuw, die reisden tussen de Britse eilanden en Italië. Zij lieten zich in hun composities beïnvloeden door alle nieuwe geluiden die ze onderweg tegenkwamen. Dit leverde spectaculaire, virtuoze stukken op, die sterk zijn beïnvloed door Engelse en Schotse volksmuziek. Een feest voor het oor!

The Counterpoints leerden elkaar kennen tijdens hun studie Oude Muziek op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Inmiddels zijn ze een graag geziene gast op binnen- en buitenlandse podia. Hun eerste CD “La Querelleuse” ontving een editors choice in het prestigieuze tijdschrift Gramophone en ook hun nieuwste cd “Thomascantors in Dialogue” kreeg lovende recensies.

“We mogen ons rijk rekenen met dit barokensemble” Maartje Stokkers in De Volkskrant.

Voor deze concerten werken The Counterpoints samen met de Stichting Groninger Kerken.

Locatie Obergum: Kerkpad 10
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00

26

november
Adventsconcert Noordbroek

Adventsconcert Noordbroek

Aan de vooravond van Advent, het jaarlijkse orgelconcert in de kerk van Noordbroek, verzorgd door Leonore Lub en Peter Westerbrink. Er klinkt muziek van Hieronymus Praetorius, Melchior Schildt, Dieterich Buxtehude en Johann Sebastian Bach. Centraal staat het oude adventslied ‘Nun komm der Heiden Heiland’. Het complete programma Vindt u op www. peterwesterbrink.nl. Hartelijk welkom bij dit concert in de sfeervol verlichte kerk van Noordbroek met haar oorstrelende Schnitgerorgel.

Locatie Noordbroek: Noordersingel 1
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50

26

november
Zwischen den Jahren

Zwischen den Jahren

In de kersttijd worden in de kerk van Noordbroek twee bijzondere concerten gegeven. Naast het traditionele Nieuwjaarsconcert op 1 januari is er op 29 december het concert ‘Tussen de jaren’.

Tot de invoering van de tijdskalender van paus Gregorius XIII in 1582 werd daarmee de ‘lege’ tijd tussen het eind van het oude jaar (24 december) en het begin van het nieuwe jaar op 6 januari aangeduid.
In Duitsland is met ‘zwischen den Jahren‘ de associatie gebleven met een tijd van bezinning op dat wat werkelijk belangrijk is – ook een tijd om opnieuw vertrouwen te putten en met nieuwe moed door te gaan. Heimwee en verlangen, voltooiing en hoop zijn daarbij kernbegrippen, die voor velen juist in de laatste dagen van het jaren een bijzondere betekenis krijgen.

Met dit concert in de bijzondere kerk van Noordbroek met haar onvolprezen Schnitgerorgel willen we gelegenheid bieden, dat bijzondere gevoel met oude muziek nog intensiever te beleven. Terug naar de essentie met wat muziek vermag, maar ook waar het een zeker gebrek aan zitcomfort en aangename temperaturen betreft. Wie dat op de koop toeneemt, wordt rijk beloond.

Op het programma werken van Oskar Lindberg, Johann Pachelbel, Bert Matter, Wilhelm Karges, Johann Philipp Kirnberger, Toon Hagen en Johann Sebastian Bach. Het complete programma vind je op www. peterwesterbrink.nl.

Locatie Noordbroek: Noordersingel 1
Lees meer

27

november
Ensemble Cantarosa

Ensemble Cantarosa

Vocaal ensemble Cantarosa verzorgt een sfeervol concert in de kerk van Den Andel. Repertoire variërend van gearrangeerde popmuziek, musical en volksmuziek tot (licht-) klassieke muziek. Zowel a capella als met piano-begeleiding.

Locatie Den Andel: Streekweg 34
Tijd Aanvang 15:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

27

november
Jubileumconcert De Zingerij

Jubileumconcert De Zingerij

35 jaar de toon gezet. Met werken van o.a.: Brahms, Bruckner Purcell, Rheinberger Clara Wieck dirigent en pianist: Martijn Jager.

Samenstelling
Intermezze Mia Mera Karin Heesen viool en zang Peter Rippen accordeon, piano en zang

Tickets
De kaarten zijn vooraf te reserveren of aan de deur te koop.

Locatie Engelbert: Engelberterweg 38
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren gewenst